Protein Research Department

The Protein Research Department (PRD) bundles cutting-edge research for a better understanding of cellular protein networks and forms around the DFG Collaborative Research Centers SFB 642 (spokesman: Klaus Gerwert) and SFB 480 (spokesman: Ulrich Kück). For the 19 projects, its Principle Investigators (PIs) are recruited from the faculties of Biology and Biotechnology, Chemistry and Biochemistry as well as Medicine and work within three areas: Sensory Biology (A), Platform Technologies in Protein Research (B), and Translation into Application (C). Under this umbrella, topics ranging from protein structure and mechanism, macromolecular assemblies, and functions of membrane-protein complexes up to cellular behaviour are studied from a molecular perspective using state of the art methods in structural biology, biophysics, biochemistry, and cell biology.
The PRD primarily targets at bridging the current gap between molecular and systemic approaches in protein research in order to achieve a molecular understanding of the cellular processes. Quantitative understanding of such complex and controlled biological processes at the cellular level requires a profound insight into the relationship between various genetically programmed and dynamically regulated networks. The PRD will focus on processes originating at, or involving biological membranes, exemplified by studies on sensory transduction originating at G-Protein Coupled receptors (GPCRs) and pathways involving GTP-binding proteins of the Ras superfamily. Since defects in the addressed interactions account for a variety of serious diseases, the acquired understanding at the atomic level should eventually result in the development of innovative biotechnology applications with long-term benefits for public health, e.g. tailored drugs for molecular therapy or the identification of biomarkers.




Protein Science in Bochum

Illustration of the different levels, on which biological processes are being studied within the PRD. The goal of this Research Department centers on bridging the gap between a detailled understanding of structure and function of single proteins in vitro as well as the rather qualitative understanding of protein interactions in protein networks in vivo, following this task both in „bottom-up“ and in „top-down“ approaches. This procedure allows firstly the identification of biomarkers for an early recognition of diseases, and secondly a directed intervention into disease-causing processes within molecular therapies.



News

Im Film: Protein Research Department stellt sich vor


Das Protein Research Department stellt sich und seine Arbeit filmisch vor.

Videoclip PRD


Künstliche Intelligenz klassifiziert Darmkrebs anhand von IR-Imaging


Innerhalb von nur 30 Minuten kann die Infrarotmikroskopie automatisiert erkennen, um welche Form von Darmtumor es sich handelt. Auf dieser Basis lassen sich Therapieentscheidungen sicherer treffen. Ein Forschungsteam des Zentrums für Proteindiagnostik Prodi der Ruhr-Universität Bochum (RUB) hat auf Quanten-Kaskaden-Lasern basierte Infrarot (IR)-Mikroskope eingesetzt, um Gewebeproben von Dickdarmkrebs aus dem klinischen Alltag markerfrei und automatisiert zu klassifizieren. Dabei gelang es mithilfe künstlicher Intelligenz binnen rund 30 Minuten, mit großer Treffsicherheit verschiedene Tumortypen zu unterscheiden. Die Klassifizierung ist die Grundlage einer Prognose des Krankheitsverlaufs und der Wahl einer Therapie. Das Team berichtet in der Zeitschrift Scientific Reports vom 23. Juni 2020.

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Algen als lebende Biokatalysatoren für eine grüne Industrie


In fachübergreifender Zusammenarbeit ist einem Bochumer Forschungsteam eine Entdeckung gelungen, die für mehr Umweltschutz in der chemischen Industrie sorgen könnte. Viele Substanzen, die wir täglich nutzen, wirken nur in der richtigen 3D-Struktur. Natürliche Enzyme könnten sie umweltfreundlich herstellen – wenn sie nicht einen bisher nur teuer zu erzeugenden Hilfsstoff bräuchten. Ein Forschungsteam der Ruhr-Universität Bochum (RUB) hat in einzelligen Grünalgen genau die gewünschten Enzyme entdeckt. Und noch besser: Da lebende Algen als Biokatalysatoren für bestimmte Substanzen infrage kommen, bringen sie den Hilfsstoff gleich mit und stellen ihn umweltfreundlich durch Fotosynthese her. Das Team berichtet in der Zeitschrift Algal Research vom 17. Juni 2020.

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